Néprajz és Média

100 év múlva mi lesz fontos?

Állandó oldalak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A televízió persze működik. Dolgoznak a nagy látványos produkciókat előállító megszámlálhatatlan embert felvonultató stábok. A dokumentum és ismeretterjesztő műfajokban is 5 -6 fős csapatok készítik a kiváló anyagokat, de a 21. század megteremtette az egyszemélyes stábot, az egyszemélyes videó újságírót. Nemzetközileg elfogadott neve:  video jurnalist 

Ugyan már a kilencvenes években feltűnt a beta technika megjelenésével néhány videós, aki 9 kg-os kamerát cipelt a vállán, de ez a műfaj ezé a századé, a kicsi, HD minőséget létrehozó,  fényérzékeny és hangérzékeny kamerák megjelenésével teljesedett ki. Ma már a BBC -nek 600 videó újságírója van.

Néhány tudnivaló  erről a műfajról:

A videós készíthet anyagokat televízió műsorok kiegészítéseként és dolgozhat az internetre, ahol gyakran - a mondanivaló érdekességétől függően - akár ugyanannyi nézőt is szerezhet magának. Lehet ez  önálló mű, lehet egy blog része, vagy online újságok, tévék anyaga. 

A videojurnalist újságíró, operatőr, rendező, szerkesztő, vágó, gyártásvezető és technikus egyszemélyben. Kitalálja, megszervezi, felveszi, megvágja és feltölti az anyagát. 

Azt hallottam, hogy a sztárriporterek, a múltszázadi tévék nagyon ismert figurái lenézik a videó újságírót. Biztos vannak ilyenek, de az is igaz, hogy ők már nem engedhetik meg maguknak, hogy a zsebükből - táskájukból előrántott kis kamerát dugjanak a riportalanyuk orra alá, mert tőlük nagy stábot, fontosodást, lámpákat és sminkest várnak el.

 egy ministáb a kilencvenes évek elejéről:

ministab.jpgmikrofonos, /néni a piacról/, hangmérnök, segédoperatőr, technikus, operatőr, asszisztens, rendező
és akkor még a gyártás nem is volt a helyszínen. És a vágó majd csak a vágóasztalon találkozott a felvett anyaggal. Bár mivel ez már  betacam kamerával készült egy beta montírozóban várta, hogy összerakhassa a felvett anyagot. és már nem is vágónak, hanem montírozónak hívják, már editál ...

Az alábbi videóban, négy percben megismerkedhetünk a kamerák változásával a kezdetektől, a holnapig. Nagyon érdekes

 Néhány dolog, ami különbözik a hagyományos riporter+ operatőr+hangmérnök stáb és a videó újságíró esetében:

Mivel a kamera is  a riporter kezében van, nem tud mindig a riportalany szemébe nézni, mert a monitort is néznie kell, ráadásul egészen közel kell lennie az alanyához, hogy a hang is jó legyen. Ez kétirányú. Vagy idegesítő, vagy nagyon intim kapcsolatot teremt. /nekem sok tapasztalatom van, és legtöbbször  a második jön be, ketten vagyunk egy szobában, ez jót tesz egy jó beszélgetésnek/

Ha valaki rossz riporter hiába van a háta mögött egy tekintélyt parancsoló stáb, azért vacak marad.

Érdekes, és többféle véleményt olvastam arról, hogy az - e a jó, ha a videojurnalist nagy pakkal jön és megpróbálja a stábot pótolni, van lámpája, mikrofonja, fényt mér, és állvánnyal egyensúlyoz... vagy jön a kis kamerával a zsebében ... ?
Van, amikor bizony nem árt, ha van egy mikroport a táskájában, néha egy fejlámpa sem árt ... ezt mindig a helyszín és téma határozza meg.

Az állvány nagyon kényelmes, de kézben tartva is el lehet érni, hogy hasznos legyen a kép, főként ha az alany nem ül a klasszikus, unalmas riport szituációban, hanem valamilyen munkát végez, jön megy, elfoglalt, ilyenkor meg nem is lehet másként mint kézben tartott kis kamerával követni Őt.

A vágás, montírozás, editálás , a felvett anyag összerakása jó érzéket kívánó, nem könnyű feladat. Vannak világhíres rendezők, akik ezt nem bízzák másra, s van, aki csak akkor tette a lábát a vágószobába, amikor a jelenetek már össze lettek fércelve.

Sokat tudnék erről beszélni, de FILMKELLE blogon megírta helyettem, érdemes megnézni, akit a téma érdekel, sajátos stílusa van, de a lényegi mondanivalója fontos és jó.

Sok gyakorlati példa, összefoglaló tudnivaló van ezen a blogon, akit érdekes a téma, böngésszen!

 

Címkék: filmvilág stáb ministáb egyszemélyes stáb videojurnalist

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neprajzesmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr275987354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása