Néprajz és Média

100 év múlva mi lesz fontos?

Állandó oldalak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
gatigy_thekonyectrio.gif
A fotó GÁTI GYÖRGY fotográfus oldaláról, a KONYEC c. film werk fotói közül került ide 
INNEN
Vesztergombi György (focus puller), Szatmári Péter (operatőr) és Bolla István (fővilágosító)

4. rész
HOL? KIVEL? MIKOR?
Sorozatunk 1. részében elhatároztuk, hogy filmet készítünk
A  2. részben ki kellett találni, miről is szóljon a film és mi legyen a műfaja
A 3. rész  a forgatókönyv elkészítéséhez kívánt segítséget adni,
és most következik a negyedik rész!

BARÁTOK KÖZT

Persze az alcím nem a semmiképpnemajánlott szappansorozatra utal, hanem arra, hogy bizony,  szükséged lehet néhány elengedhetetlen munkatársra.

Kell egy operatőr - persze lehetsz Te is - ez gyakori főleg a riport és dokumentum filmeknél. Ha a második részben ajánlott - más szemszögéből - formát választod, tényleg a legjobb, ha te magad vagy az operatőr. De bonyolultabb feladatoknál nem árt, ha van melletted valaki, aki más szemmel, de a Tiedhez hasonlóan /csak jobban/ látó szemmel nézi a felveendő eseményeket. Az sem baj, ha érdekli a felvétel technikai lebonyolítása, ismeri a felvevő kamera minden titkát, rejtett képességeit, tudja, hogyan kell használni a fényeket, hogy még nagyobb hatást érjen el, megtalálja a megfelelő szemszöget, s amíg Te a rendezői munkával vagy elfoglalva ő képekre vadászik.


Szükséged lehet még gyártásvezető - re /nevezheted asszisztensnek, szervezőnek, producernek, lehet segédje, felvételvezetője, asszisztense, ahogy tetszik, a lényeg, hogy mi a dolga. / A gyártásvezetőnek kell biztosítania, hogy amit elképzeltél, az gyakorlatban kivitelezhető legyen. Ha kigondoltad, hogy az országházban forgatsz, hát el kell intéznie, hogy beengedjenek oda egy kamerával /ez persze csak elméleti példa mert semmi esélye annak, hogy ez sikerül, de ha el tudja intézni, akkor remek szervező és érdemes nagykorában is próbálkozni a produceri pályával/
Ha kell egy teherautó a gyártásvezető szerez egyet,

Ha kell egy kiló liszt, vagy csillámpor a riportalany arcára - beszerzi

Akármit is találtál ki,ismerned kell a helyszínt, engedik- e hogy odamenjél, mi kell oda, kell -e valami berendezési tárgy, nincs -e nagy zaj, mi van a háttérben /a nagy produkcióknál ilyenkor díszlettervező és berendező is megy a terepszemlékre, de ettől most eltekinthetünk/ illetve te tudod, hogy kell -e segítség, és akkor a gyártásvezető a munkatársakat is biztosítja helyszín kereséshez.


Fikciós műsorról beszélünk:

Szereplők. Azt is kitaláltad kik legyenek a szereplők. Kitaláltad pl., hogy a felnőtt főszerepet, egy neves színésznő, mondjuk Hernádi Judit játssza. Csak kell a telefonszáma, egy randevú, a forgatókönyv másolata, hogy elolvashassa, s persze nagy rábeszélő készség, hogy el is vállalja /itt neked is be kell segíteni mert a randevúra már Neked kell elmenned./ Persze általánosabb, hogy nem egy hernádijudit kaliberű szereplőt kérsz meg, hanem a valódi nagymamádat, vagy a matektanárnőt, vagy a boltból a Mártika nénit, mert hallottad, hogy a múltkor említette, hogy szívesen vállalna szerepet, de velük sem úszod meg a randevút. A szereplőnek jár a felkérés szertartása.


A gyártásvezetőnek meg kell szervezni a szereplőválogatást a castingot is. Hiszen pl. a lány vagy fiú főszereplőt nem lehet csak úgy megbízni, mindig jól jön egy kis casting - pl a strandon be lehet mondani, hogy ilyen meg ilyen lányok kellenek, és akkor a strand legszebbjei összegyűlnek és hagyják hogy mustráljátok őket és ...

Persze ha lányok csinálják a filmet, - miért is ne - akkor fiúkat érdemes a strandon gyűjteni.

De ne vicceljük el, a casting nagyon fontos, mert a filmhez a legjobbakat kell megtalálnod.FONTOS! Ne befolyásoljanak a rokoni, ismerősi, a szomszéd néni által javasolt megoldások. Nem biztos, hogy valaki csak azért, mert az unokatestvéred, és itt van és unatkozik, jó lesz főszereplőnek. /Az lehet hogy remek asszisztens lesz, vagy segít a forgatókönyvben, de lehet, hogy semmire sem jó, csak akadékoskodik, akkor a gyártásvezető feladata, hogy eltávolíttassa a helyszínről. Ötlet kérdése, keresni kell mellé egy partnert, aki elviszi hegymászó tanfolyamra./ A lényeg, ne élvezzenek a rokonok, még a barátok se elsőbbséget. A szereplőválogatás a film lelke. Csak a lehető legjobb jöhet. És ebben csak a megérzéseidre hallgass!


TANÁCS: Olyant válassz gyártásvezetőnek, aki soha nem kérdezi meg tőled kétségbeesetten, hogy de ezt hogyan intézzem el? Hanem elintézi. Majd ha nagy lesz, és komoly gyártásvezető, vagy producer, akkor megtanulja, hogy a rendező ötletére elsőnek azt kell mondani, hogy NEM, miközben már gondolkodik, hogy hogyan is lehetne megoldani. De hátha mégsem kell... De ezeket a trükköket még nem kell megtanulni.


Van operatőr, gyártásvezető, kiválasztottuk a szereplőket, és tudjuk hol játszódik a történetünk.

Megint te következel!

Meg kell írnod a technikai forgatókönyvet. Az álmaidat, elképzeléseidet a az irodalmi forgatókönyvet most át kell tenned a valóságba. Már látod a szereplőt magad előtt, a helyszínt, ki honnan tud bejönni, hol tud kiugrani az ablakon.. rajta! De ez már a 5. lecke


Következik az   5. rész.  Az ötlet megvan, most mit csináljak?

Címkék: operatőr casting helyszín stáb gyártásvezető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neprajzesmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr755884040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása