Néprajz és Média

100 év múlva mi lesz fontos?

Állandó oldalak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

AZ ELŐADÁS

ezzel a filmrészlettel indítottunk
Gondoljuk át, milyen a jó előadó?

Sokféle szakanyag áll rendelkezése, de mindegyik leszögezi,  hogy a jó előadó magabiztos, határozott, biztonságot sugároz, nyíltan a hallgatóság szemébe néz, tisztán, jól érthetően és hangosan beszél.
Jó,  ha valaki bemutatja az előadót, akkor neki ezt meg kell köszönni és azután fordulni a közönség felé.

Ha nincs felvezető, akkor köszönni kell és bemutatkozni. Természetesen ez kamera előtti, tévés előadásnál - ha valaki véletlenül ilyen helyzetbe kerül - a műsor stílusának és szokásainak megfelelően változik. 
Minden esetben fontos, hogy az első 10 mondatot gondoljuk ki előre, sőt, be is kell gyakorolni, hangosan.  
NAGYON  fontos a hangos gyakorlás.

Ajánlom  mindenki figyelmébe - a legjobb ebben a műfajban - Montágh Imre könyveit

Montágh Imre: Tiszta beszéd
Montágh Imre: Figyelem vagy fegyelem

Montágh Imréről kedvcsinálónkak egy kis videórészlet

Az előadás tartalmáról néhány gondolat: 

1. a bevezetésben érdemes elmondani, miről szól majd az előadás, kiemelni valami érdekeset, tulajdonképpen egy kis trailert, előzetest kell csinálni, hogy  csigázzuk a hallgatók figyelmét. Érdemes a mai televíziózás túlkapásait ledobva tanulni a promózási szokásokból. A figyelem felkeltésének és fenntartásának  megalapozott, kutatásokra épülő módszereit hámozhatjuk ki a sokszor idegesítő, nyomulós ajánlókból. Ilyen az ismétlés, a kiemelés, az előre utalások sora...

Az előadás közben nyugodtan meg lehet állni, szünetet tartani, /persze rövidet és hatásosat/ kérdést feltenni, /költői kérdést, mi magunk megadjuk rá a választ, de hagyjuk,  hogy induljon el a hallgatók gondolkodása. 
Az előadás szerkezetét szinte az aranymetszés szabályai szerint kell felépíteni. A főtémát az utolsó részben megismételni, kicsit továbbgondolni.

Mindehhez az kell, hogy az előadónak legyen bátorsága, önbizalma, vállalja a szerepét. Ő most előad, és fontos hogy mindenki rá figyeljen. A hangszínváltozások, a hanggal való játék, a kérdésfeltevés, a szünetek, mind olyan elem, amit gyakorolni kell.

A HANGOS, artikulált, jól hangsúlyozott beszéd az alap. Ma amikor a motyogás, a csendes beszéd a trend, aki deklamál, szónokol, az ciki, el kell hinni, hogy amikor előadást tartok, akkor nagy levegő, határozott hang, nyugodt tekintet és máris érdeklődik a hallgatóság.

Azért mondom ezt, mert a nagyon tartalmas és érdekes minielőadásoknál ennek hiánya érződött leginkább. S mivel nincs idő gyakorolni, Nektek kell otthon megtenni

és ehhez Montágh könyvei nagyon nagy segítséget adnak.

 A mini előadásokról /személyes részletes kritikák levélben/

Amiben jók voltak a bemutatók: az érdekes témaválasztás
néhányat kiemelek:

Majoros Zoli Egy napi hírrel indított. Peter Falk Falk Miksa utcai szobrának avatásáról számolt be. Bár azt feltételezte, hogy bizonyára sok turistát vonz majd a szobor, azért lettek volna olyan személyiségek a magyar történelemben, akik talán jobban megérdemelték volna... 

Oros Sára az aranymetszés szabályairól beszélt képes, rajzos illusztrációkkal. Hogyan lesz a téglalapból csigavolnal...
aranymetszes--es-csigavonal-szerkesztese.jpg

Marjai Bettina egy kevesek által ismert érdekes történetet tárt elénk. Egy friss kutatási eredmény kiderítette miért bombázták le a háború alatt a debreceni temetőt a szövetséges gépek, az egyetemen székelő német főhadiszállás helyett. Ha felülnézetből megnézzük a két épület, azok madártávlati képe az előttük levő parkkal  hasonló képet mutat. S mivel az egyetem - főhadiszállás teljesen elsötétítették, a ravatalozónál viszont égtek a lámpák, a pilóták összetévesztették a kettőt... 
dehir.hu cikk erről képekkel

55694548.jpg

egyetemlegi_250.jpg

Kovács Emese egy prezentációval készült, amelyben a 20. század és a 21. század elejének ismerkedési, bálozási szokásairól mutatott be képeket. 

vlcsnap-00026.png

Hlatky Erika témája a kultúrák közötti kommunikáció, ami valójában az elvándorló fiatalok sorsáról szólt. Figyelemfelkeltő bevezetésként azt mondta:  "...a török menyasszonyok soha nem érkeznek meg Németországba."   Egyúttal üzent a szeminárium koncepciójához illeszkedőn a jövő kutatóinak

Nyúzó Alexandra először az egyetem professzorát,  dr. Végh Lászlót ajánlotta mindenki figyelmébe, majd egy tőle hallott esetet ismertetett, a Húsvét szegetek példájából kiindulva, ahol egy közösség tönkre tette a környezetét és saját életét is

Akinek a témájára nem került sor, legközelebb a vita napon még alkalma lesz azt ismertetni és vitára bocsátani.

Arra is lehetőség van, hogy aki kimaradt, vagy javítana az előadásán, elküldheti írásban, vagy bármilyen prezentációban, rajzban, videón is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neprajzesmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr615861226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása